Marrakech, 12.-17.9.2018

Vi var 8 kvinder, der sammen rejste til Marrakech sammen med Sofie Adamas, der havde tilrettelagt turen, der varede 5 dage. Vores bolig var i Medinaen, værelser i en Riad, som er en islamisk bolig uden vinduer mod gaden, med gårdhave og pool inde i centrum af bygningen. Smukke værelser, der vender ind mod gårdhaven. Man har ingen nøgle til rummet, der lukkes med store slåer, andet er der ikke behov for..

Dag 1: Besøg i Palads Pasha- der ejes af kongen. Paladset er delvist åbent for offentligheden, og her bor statsoverhoveder ved statsbesøg i Marrakech. Paladset har fantastiske udskårne døre og meget smukke mosaikker. Materialerne er bla. blandinger af knust marmor og gips og kakler. Selve boligen er opdelt i rum for forældre og for deres børn. Besøget omfattede den første af de mange smukke haver i paladset – og også paladsets hammam, i gammel stil med 3 rum.

Le Jardin Secret, den hemmelige have, der var mindst lige så smuk. Paladset, der blev genopbygget i 2013-2016 er beliggende i Medinaen. Selve genopbygningen blev udført med materialer, transporteret af æsler gennem byen om natten, og paladset blev genopbygget som en kopi af hvordan det oprindelig var. Til hver af 1., 2. og 3. kone var indrettet en have, og konerne kunne så mødes i midten. Haverne er med rosmarinhække og de 5 hellige træer, der hører til i en islamisk have: Appelsin, figner, dadler, granatæble, oliven. Haverne er genopbygget med vandingskanaler og gartnere der klipper og plejer de duftende rosmarinhækkvie, rosenspringvand og bassiner med skildpadder. Alt samlet omkring den hemmelige have.

Om eftermiddagen gik i Sukh’en hos L’Herboriste – med naturmedicin, og alternativ behandling. Her var medikamenter for alle sygdomme og lidelser – og skønhedsprodukter: den berømte argon-oil, kaktusolie (”marroccan botox”, alle lidelser. Vi fik en tillidsvækkende introduktion til en overraskende verden omkring helbredelsesmuligheder i Nordafrika, suppleret med oplevelser, æstetik farver, og forførelse. I nærheden kan man pludselig være inde i områder, hvor forskellige håndværk udøves under yderst primitive forhold.

Dag 2 Med hestevogn gennem byen til Jardin Majorelle. Kaktus, palmer, bougainvillea, bambus, åkander, agave, nøkkeroser, farver, damme med koi-karper, dufte og briser.  Vand, himmel og jord, samlet. Besøg på Berber-museet og Yves Saint Laurent-museet med mange aspekter af YSLs virke, haute couture og scenografi og jet-setliv. Epoken med YSL-haute couture, var en drøm hvor kultur og femininitet var I højsædet. Have, museer oplevelse af magi og hemmelighedsfuldhed.

Efter flere dage med kulturelle oplevelser blev det tid til lidt mere afslapning og nydelse i Beldi Country Club, der har en vidunderlig og stor pool. Det blev også til en rundvisning på det store område med rosenhaver og mange forskelligartede og smukke pavilloner. Området er gjort fantastisk via finansiering af en marokkansk rigmand. Der er hotel og mulighed for afholdelse af større begivenheder.

Dag 3 Efter en enkelt modig deltagers ballonfærd i morgenrøden ved Atlas-bjergene som var en kæmpeoplevelse, gik vi tur gennem Sukh’en ned til Jemaa L-Fna, til den store kaotiske plads med gøglere, slangetæmmere, aber og hestevogne. Herefter i hestevogn på rundtur gennem byen, hvor vi så bl.a. storke og folkeliv, de mange velplejede parker, de smukke brunrosa bygninger. Masser af marokkanske kvinder i alle typer klædedragter, fra Niqab til moderne europæisk påklædning. Alle mennesker er imødekommende og venlige. – og vi følte os trygge alle de steder vi gik igennem.

Dag 4 En tidlig start på udflugt op til en berberlandsby i Atlas-bjergene. Første stop var i et kvindekooperativ hvor kvinder (fraskilte og enker) fremstillede alle mulige præparater af nødder af Argon-planten under primitive forhold. Herefter besøg i berber-landsbyen i 1300 ms højde. Landsbyens overhoved inviterede os til marokkansk te-ritual i sit hjem, hvor man boede 3 generationer sammen. Bedstemor bagte brød til os i sit original-marokkanske køkken, hustru kogte vand i sit tidssvarende køkken og døtrene serverede. Den ældste datter skulle nu til at fortsætte skolegangen i Marrakech. Skolegang er fri, og familien får tilskud, for at tilskynde at pigerne forbliver i skolen. Landsbyen var udstyret med paraobol-antenner og egen vandboring, fælles hammam, vuggestue, skole og et kooperativ for kvinder. Der var olivenlund og olivenpresse med oliefremstilling, og man var stort set selvforsynende. Kvinderne arbejdede i hjemmene, mens mændene sad sammen udenfor og slappede af.

Om eftermiddagen kørte vi videre i bjergene til en Stone Desert camp – Glamping (Scarabeo). Her sad vi under beduintelte med storslået udsigt over ørkenlandskabet og blev beværtet på smukkeste marokkanske/internationale vis.

Dag 5 Besøg i Suhken – og om eftermiddagen var vi på det helt nyåbnede Musée de de la Femme. Museet er tilegnet kvinderne i Marrakech og viser bl.a. eksempler på deres kunst fra tæpper, til klædedragt til brugskunst. Museet indgår i et internationalt netværk sammen med fx museet i Bonn, og der åbner en ny udstilling på kvindernes internationale kampdag i 2019.

Efter 5 dage tætpakket med oplevelser, sanseindtryk, kultur, kunst og nydelse (herunder dejlige frokoster og middage) vendte vi hjemad. Disse helt specielle steder vi har besøgt, havde vi aldrig selv fundet frem til. Via vores turarrangør, Sophie Adamas, og hendes store viden og netværk, var der tilrettelagt en enestående tur for os. Man kan kun håbe at andre får mulighed for en tilsvarende tur.